Ο Δήμος Μαραθώνα μας εμπιστεύτηκε ένα μέρος του κήπου στο γραφείο του Δημάρχου, το οποίο συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Ανιγόζανθος: Ήλιο, καλή στράγγιση και αρκετούς περαστικούς να τον θαυμάζουν. Πραγματικά, δε χρειάζεστε τίποτα περισσότερο στην Ελλάδα για αυτό το Μεσογειακού τύπου φυτό. Σκεφτήκαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να σας παρουσιάσουμε την διαδικασία κηπουρικής και την επιλογή των φυτών.
Γιατί επιλέξαμε τον Ανιγόζανθο;
Καθώς η φύτευση έγινε πριν την άνοιξη, ο ανιγόζανθος ήταν στην ιδανική του μορφή ώστε να αποτυπώσει τα πανέμορφα χρώματά του μέσα στον κήπο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι δοκιμασμένα υβρίδια με αρκετή ανθεκτικότητα στις θερμοκρασίες και την ξηρασία. Επιπλέον, αρχιτεκτονικά συμπλήρωναν πολύ όμορφα το σημείο του κήπου που φυτεύτηκαν.
Πως επιλέξαμε τις ποικιλίες που χρησιμοποιήσαμε;
Επιλέξαμε για αρχή τις Fury που σαν ποικιλίες τοπίου είναι πιο ογκώδης και ψηλές, ικανές να γεμίσουν τις πίσω γραμμές του κήπου μας, κοντά στην περίφραξη του δημαρχείου. Στην συνέχεια επιλέξαμε το πορτοκαλοκίτρινο της Tenacity και το ροζ της Pearl για να στολίσουν το μπροστινό κομμάτι. Δομικά η Pearl είναι πιο συμπαγής ποικιλία σε σύγκριση με την Tenacity, ως αποτέλεσμα θα χρειαστούμε περισσότερα φυτά και πυκνότερη φύτευση.
Ποια είναι η σωστή τοποθεσία για το «πόδι του καγκουρό»;
Τα υβρίδια του ανιγόζανθου που καλλιεργούμε είναι ιδανικά για εξωτερικές τοποθεσίες, καθώς χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και μακροχρόνια ανθοφορία, ακόμα και μέσα στο χειμώνα. Στα μόνα σημεία που χρειάζεται προσοχή είναι η σωστή αποστράγγιση του εδάφους και η αποφυγή παγετού τον χειμώνα.
Με ποιον τρόπο προετοιμάσαμε τον κήπο;
Αρχίσαμε τη διαμόρφωση απομακρύνοντας τη ξερή βλάστηση και καθαρίζοντας τα χόρτα που είχαν φυτρώσει. Οριοθετήσαμε το χώρο στον οποίο θα κάναμε την φύτευση και στη συνέχεια υπολογίσαμε τις σειρές και την απόσταση που χρειάζεται να αφήσουμε ανάμεσα στο κάθε φυτό.
Στη συνέχεια, ανοίξαμε τους λάκκους κάνοντας τρύπα τριπλάσια σε σχέση με τον όγκο της γλάστρας μας και στον πάτο της τρύπας βάλαμε λίγη ελαφρόπετρα για καλύτερη στράγγιση τις πρώτες μέρες της φύτευσης. Το δικό μας κήπο θα τον συντηρούμε 2-3 φορές το χρόνο, για αυτό το λόγο απλώσαμε λάστιχα ποτίσματος και βάλαμε σταλάκτες σε κάθε λάκκο.
Πως φυτέψαμε τον Ανιγόζανθο;
Ξεκινήσαμε την φύτευση τοποθετώντας προσεκτικά το κάθε φυτό στην θέση του. Γεμίσαμε τον κενό χώρο με το χώμα που βγάλαμε και το πιέσαμε καλά για να μην υπάρχουν κενά. Δημιουργήσαμε μία μικρή λεκάνη γύρω από κάθε φυτό ώστε να κρατάει λίγο νερό παραπάνω. Στη δική μας περίπτωση φυτέψαμε τις Pearl μπροστά, τις Fury πίσω και μερικές Tenacity για έξτρα χρώμα στο κέντρο. Κοντά στον κυβόλιθο επιλέξαμε ένα ανθεκτικό φυτό με έρπουσα ανάπτυξη, το δίσφυλλο! Ο κήπος άρχισε να αποκτά μορφή και στο τέλος της πρώτης μέρας το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό.
Τη δεύτερη μέρα τελειώσαμε την φύτευση, δοκιμάσαμε τους σταλάκτες και στη συνέχεια απλώσαμε λίγη μεταλδεΰδη για να αποτρέψουμε τα σαλιγκάρια να γευματίσουν πάνω στους φρέσκο-φυτεμένους ανιγόζανθους. Τέλος, σκεπάσαμε το χώμα, κρύβοντας ατέλειες και λάστιχα, με κομμάτια από φλοιό πεύκου. Το ελαφρύ στρώμα του πεύκου μας βοηθά στο να φυτρώνουν λιγότερα ζιζάνια και να χρειάζεται λιγότερη συντήρηση ο κήπος μας. Πριν φύγουμε, προσθέσαμε μερικές πέτρες στην επιφάνεια για να τονίσουμε το διακοσμητικό χαρακτήρα του κήπου.
Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Ο ανιγόζανθος χρειάζεται λίγες μέρες να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και να απλώσει ρίζες. Η φύτευση στο έδαφος σηματοδοτεί την αρχή μιας πιο πλούσιας ανθοφορίας καθώς το φυτό αισθάνεται ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της γλάστρας και επεκτείνεται. Μέσα σε ένα μήνα η εικόνα άλλαξε σημαντικά.
Ποια είναι η ιδανική περίοδος για να φυτέψετε τον κήπο (και οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε);
Όπως με όλα σχεδόν τα είδη κηποτεχνίας, η ιδανική περίοδος φύτευσης είναι το φθινόπωρο για να προλάβουν τα φυτά να δημιουργήσουν ισχυρό ριζικό σύστημα πριν το επόμενο καλοκαίρι. Εμείς όμως ξεκινήσαμε τον κήπο μας στα τέλη του Φεβρουαρίου, γνωρίζοντας ότι το επόμενο έτος τα φυτά θα αποδώσουν τα μέγιστα εντυπωσιάζοντας ακόμα περισσότερο τους περαστικούς! Παρόλα αυτά, τον Μάιο του 2016 η εικόνα του κήπου μας ήταν ιδιαίτερα όμορφη, τραβώντας τα βλέμματα όσων συμμετείχαν στον Ημί-Μαραθώνιο και δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα για το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει ο κήπος την ψυχολογία μας. Αν σε μία γωνιά του δήμου μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, φανταστείτε τι μπορείτε να πετύχετε εσείς με λίγο περισσότερο χρόνο στον κήπο σας! Καλή επιτυχία!